ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

 ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ στο 4ο ΓΕΛ Ευόσμου

 

ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ» - ppt κατέβασμα    

Φέτος στο σχολείο μας θα λειτουργήσει το πρόγραμμα «Σχολική Διαμεσολάβηση». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εντάσσεται στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας. Τα παιδιά του  τμήματος Β5 θα  συμμετάσχουν ενεργά στο πρόγραμμα και θα εκπαιδευτούν πάνω στη βασική τεχνική και στα βήματα της διαμεσολάβησης μεταξύ συνομηλίκων, μέσα από βιωματικά εργαστήρια και προσομοιώσεις διαμεσολάβησης. 

 

   Όμως, τι είναι η Σχολική Διαμεσολάβηση;

   

    Η  Σχολική Διαμεσολάβηση είναι μία πρακτική επίλυσης των σχολικών συγκρούσεων και εφαρμόζεται με το διάλογο, την ενσυναίσθηση και την ενεργητική ακρόαση. Αποτελεί μία μορφή ειρηνικής επίλυσης επιθετικών συμπεριφορών,  η οποία οργανώνεται και εφαρμόζεται εντός του σχολικού πλαισίου, μεταξύ των μαθητριών, μαθητών, ως εναλλακτική πρακτική που αντικαθιστά το πειθαρχικό σύστημα τιμωρίας. Είναι μία δομημένη διαδικασία, η οποία χαρακτηρίζεται από τη σχετική αυτονομία των μαθητριών και μαθητών στην επίλυση των συγκρούσεών τους, την εθελοντική συμμετοχή τόσο των διαμεσολαβητών/τριών όσο και των διαμεσολαβούμενων, την εχεμύθεια, την αμεροληψία, την ενεργητική ακρόαση, την ισότητα ,την εξισορρόπηση δυνάμεων μεταξύ διαφωνούντων, το σεβασμό, την ειλικρίνεια και την αυτοπεποίθηση.

   Στη σχολική διαμεσολάβηση οι μαθήτριες και οι μαθητές συζητούν ανοιχτά χωρίς να δέχονται κριτική ερμηνεία από τους διαμεσολαβητές, εκφράζουν τα συναισθήματά τους, τις ανάγκες τους και διερευνούν από κοινού τρόπους επίλυσης των προβλημάτων τους. Η σχολική διαμεσολάβηση έχει θεαματικά αποτελέσματα ως προς την μείωση της ενδοσχολικής βίας , την ένταση, τη συχνότητα και τη διάρκειά της, επειδή παρέχει ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ στα παιδιά να μιλήσουν και κυρίως να ακουστούν. 

 Χρήσιμοι σύνδεσμοι

                                               

 

  1. Συνήγορος του Παιδιού στα πλαίσια του Συνηγόρου του πολίτη  (https://www.synigoros.gr/paidi/ )
  2. Μη Βίαιη Επικοινωνία ( http://non-violence.gr )
  3. Παρατηρητήριο Πρόληψης Σχολική Βίας και Εκφοβισμού (http://paratiritirio.minedu.gov.gr/ )
  4. Δίκτυο κατά της βίας στο σχολείο  ( https://stop-bullying.sch.gr/ )
  5. Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού ( www.ddp.org.gr )
  6. Το Χαμόγελο του Παιδιού (www.hamogelo.gr )

 

 

 

 

Χάρτης

 
 

Στοιχεία Επικοινωνίας

4o ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

Μοναστηρίου 326 ΕΥΟΣΜΟΣ - 54628

Τηλέφωνα: 2310709535, 2310764950, 2311232371

E-mail: mail@4lyk-evosm.thess.sch.gr