ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 Σχολική Διαμεσολάβηση  στο 4ο ΓΕΛ Ευόσμου

 

Φέτος στο σχολείο μας λειτούργησε το πρόγραμμα «Σχολική Διαμεσολάβηση», ένα πρόγραμμα που εντάσσεται στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας. Τα παιδιά του  τμήματος Α4 συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα και εκπαιδεύτηκαν πάνω στη βασική τεχνική και στα βήματα της Διαμεσολάβησης μεταξύ ομηλίκων, μέσα από βιωματικά εργαστήρια και προσομοιώσεις διαμεσολάβησης.

Η συμμετοχή των παιδιών στη «Συνάντηση μαθητικών ομάδων Σχολικής Διαμεσολάβησης»στις 11/5/2018, όπως επίσης και  η συμμετοχή δυο μαθητριών της ομάδας, στην    εκδήλωση διαλόγου με τίτλο «Σηματοδότες σε εφηβικά σταυροδρόμια»στις 12/5/2018,καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας για την παρουσίαση υπήρξε άκρως ενθαρρυντική, τόσο για την ομάδα των παιδιών που συμμετέχουν όσο και για τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του προγράμματος.Τις παραπάνω εκδηλώσεις  διοργάνωσε η Διεύθυνση Β/θμιας  Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, με υπεύθυνη την κ. Χρηστίδου, την οποία ευχαριστούμε θερμά για τη συνεχή και αδιάλειπτη υποστήριξή της.

 

Όμως, τι είναι η Σχολική Διαμεσολάβηση;

 

 Η  Σχολική Διαμεσολάβηση είναι μία πρακτική επίλυσης των σχολικών συγκρούσεων και εφαρμόζεται με το διάλογο, την ενσυναίσθηση και την ενεργητική ακρόαση. Αποτελεί μία μορφή ειρηνικής επίλυσης επιθετικών συμπεριφορών,  η οποία οργανώνεται και εφαρμόζεται εντός του σχολικού πλαισίου, μεταξύ των μαθητριών, μαθητών, ως εναλλακτική πρακτική που αντικαθιστά το πειθαρχικό σύστημα τιμωρίας.Είναι μία δομημένη διαδικασία, η οποία χαρακτηρίζεται από τη σχετική αυτονομία των μαθητριών και μαθητών στην επίλυση των συγκρούσεών τους, την εθελοντική συμμετοχή τόσο των διαμεσολαβητών/τριών όσο και των διαμεσολαβούμενων, την εχεμύθεια, την αμεροληψία, την ενεργητική ακρόαση, την ισότητα ,την εξισορρόπηση δυνάμεων μεταξύ διαφωνούντων, το σεβασμό, την ειλικρίνεια και την αυτοπεποίθηση.

   Στη σχολική διαμεσολάβηση οι μαθήτριες και οι μαθητές συζητούν ανοιχτά χωρίς να δέχονται κριτική ερμηνεία από τους διαμεσολαβητές, εκφράζουν τα συναισθήματά τους, τις ανάγκες τους και διερευνούν από κοινού τρόπους επίλυσης των προβλημάτων τους. Η σχολική διαμεσολάβηση έχει θεαματικά αποτελέσματα ως προς την μείωση της ενδοσχολικής βίας , την ένταση, τη συχνότητα και τη διάρκειά της, επειδή παρέχει ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ στα παιδιά να μιλήσουν και κυρίως να ακουστούν. 

 Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Διαμεσολαβηση  2018ή @diamesolavhttps://www.facebook.com/diamesolav/(Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook)

Συνήγορος του Πολίτη, με την ιδιότητά του ως Συνήγορος του Παιδιού

www.0-18.gr

Μη BίαιηEπικοινωνία

www.non-violence.gr

Παρατηρητήριο Πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού

http://www.pdeamth.gr/paratiritiriovias
Δίκτυο κατά της βίας στο σχολείο

 www.antibullyingnetwork.gr

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

www.ddp.org.gr

Το χαμόγελο του παιδιού

www.hamogelo.gr

 

 

 

 

Χάρτης

 
 

Στοιχεία Επικοινωνίας

4o ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

Μοναστηρίου 326 ΕΥΟΣΜΟΣ - 54628

Τηλέφωνα: 2310709535, 2310764950, 2311232371

E-mail: mail@4lyk-evosm.thess.sch.gr